Over ons – alle deelnemende boeren

Melkveebedrijf Kees en Clara van Ravenhorst

Woudenberg, provincie Utrecht

Wij zijn Kees en Clara van Ravenhorst. Met onze vier kinderen wonen wij op onze boerderij. Wij hebben een melkveebedrijf in Woudenberg naast de Grebbelinie. Wij zijn de derde generatie op dit familiebedrijf. In 1913 begon opa Van Ravenhorst hier te boeren met 10 melkkoeien. Alle koeien die nu op ons bedrijf rondlopen zijn nakomelingen van die eerste 10 koeien van opa Van Ravenhorst. Daar zijn we best trots op. En dat wij graag onze koeien de wei in laten, heeft u inmiddels wel begrepen. Zo vroeg mogelijk in het voorjaar gaan ze naar buiten. Dan gaan ze elke dag naar buiten, zo lang als het weer het doe laat. Ons record was in 2014, 28 maart gingen ze toen naar buiten en op 30 november was de laatste dag dat de koeien buiten liepen.

Wij hebben 80 melkkoeien en ook zijn er 70 ‘jonge’ koeien (jongvee) die opgroeien op ons bedrijf. Wij vinden het belangrijk om met open vizier naar de maatschappij te staan. De maatschappij zijn wij immers met elkaar. Met ons bedrijf zijn wij lid van gebiedscooperatie O-gen en we doen mee aan het project Vallei Boert Bewust. Wij zijn lid van LTO Noord. Naast het melkveebedrijf hebben we ook bed & breakfast en groeps- en vergaderaccommodaties op onze boerderij:De Boerenstee.

Wij hopen u te ontmoeten op de ‘koeien naar buiten dag’ of op de WEIdag voor onze weide-ambassadeurs.



Melkveehouderij De Haan

Enumatil, provincie Groningen

Melkveehouderij de Haan ligt op de Dijkstreek bij Enumatil in het Gronings Westerkwartier  en is een maatschap van Jolle de Haan en zijn ouders  Reinder en Anneke de Haan. Jolle neemt het bedrijf op termijn over en is dan de vierde generatie die het bedrijf runt. In de loop van de tijd heeft de  boerderij zich ontwikkeld tot haar huidige omvang van 82 hectare en 130 melkkoeien en natuurlijk het jongvee dat daarbij hoort.

“Het welzijn van de koeien staat voor ons vooraan. Daarom hebben we in 2011 een stal gebouwd waar de koeien vrij rond kunnen lopen op een dik pakket houtsnippers. Zo weinig mogelijk beton en ijzer en zo veel mogelijk licht, lucht en ruimte. Zo kan een koe haar natuurlijke gedrag in de kudde vertonen. Ondanks dat de koeien het binnen prima voor elkaar hebben blijft de weidegang een vast onderdeel van de bedrijfsvoering. Zodra de draagkracht van de zode in het voorjaar het toelaat bouwen we de hoeveelheid tijd in de wei en dus de hoeveelheid gras in het rantsoen op, totdat de koeien alleen in de melkstal nog wat brok krijgen. Als het in het najaar weer natter wordt krijgen de koeien meer op stal bijgevoerd totdat de grasgroei stopt of het land niet meer begaanbaar is voor de dieren.

Wij zijn lid van de coöperatie FrieslandCampina, die onze melk afneemt en verwerkt tot de producten die wereldwijd aftrek vinden. De consument kan in de winkel met het kopen van producten met het “weidemelklogo” een bijdrage leveren om de koe in de wei te houden.

Wie graag iets meer wil doen om de koe in de wei te houden nodigen we van harte uit nu “weide-ambassadeur” van onze koeien te worden.”



Melkveebedrijf Tom en Gerdien Keuper

Megchelen, provincie Gelderland

Wij zijn Tom en Gerdien Keuper. Aan de Nieuweweg in Megchelen in Gelderland runnen wij in maatschap met Toms ouders ons melkveebedrijf. Wij zijn de vijfde generatie Keuper die op deze plek boert. Wij wonen in een monumentale woonboerderij uit 1869 met daarbij nog een ouderwetse hoogstamboomgaard. Bij onze boerderij hoort 54 hectare grasland. Wij hebben 110 koeien en 55 jonge dieren. De melk van onze koeien leveren wij aan Friesland Campina. Verder zijn wij lid van LTO-Noord en van de Vereniging Agrarisch Landschapsbeheer (VAL) Oude IJssel.

Wij zijn echte ‘weideboeren’. Onze koeien gaan in het voorjaar zo vlug mogelijk naar buiten. Als het land droog genoeg is en het gras begint te groeien. Meestal is dit ergens in maart. Van april tot en met oktober grazen onze koeien dag en nacht buiten. Ze komen dan alleen twee keer per dag even binnen om gemolken te worden. We proberen onze koeien altijd in het lekkerste gras te laten grazen. Daarom hebben we in ons weiland naast gras ook klavers en wat kruiden, zoals cichorei en smalle weegbree, gezaaid.

Al op jonge leeftijd gaan onze dieren naar buiten. Als ze twee maanden oud zijn leren we onze kalfjes onder begeleiding van enkele ‘oppasmoeders’ te grazen in onze boomgaard.

Klik op onderstaande link voor een filmpje van onze kalveren  https://www.youtube.com/watch?v=PMAyG_Whiis



Boerderij ‘de Regte Heijden’

Riel, provincie Noord-Brabant

Wij Wim en Harriëtte van Roessel – van der Heijden hebben in Riel; boerderij “de Regte Heijden”. Wij werken agro-ecologisch en hebben als bedrijfsfilosofie ‘het samenwerken met de natuur, leren van de natuur en kijken hoe alles in de natuur functioneert’. Samenhang tussen bodem, plant, dier, mens en omgeving.

De weilanden grenzen aan natuurgebied de Regte Heide. Onze gehoornde koeien en hun kalfjes grazen in een kudde op kruidenrijke weides. Op onze droge zandgrond kunnen de dieren vrijwel het hele jaar door buiten lopen.  We hechten veel belang aan het op natuurlijke wijze houden van koeien en voedsel produceren. Zonder gebruik van antibiotica, gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest. Door het aanplanten van bomen en struiken op onze weides krijgt het vee niet alleen een beschutte plek en schaduw.  Het is tevens een aanvulling op het rantsoen en gezondheid van de koeien. In een weiland kunnen de koeien zelfs het bos in. De kalfjes blijven tot wel vijf maanden bij hun moeder. Zo proberen we aan  de  natuurlijke behoeften van de dieren te voldoen. Eten en drinken, frisse lucht, rusten en herkauwen, bewegen, sociale interactie, veiligheid en gezondheid. Stierkalfjes worden aangehouden en als vlees van af ons erf verkocht. Ook verwerken we een deel van onze melk tot dagverse zuivel, melk, yoghurt, karnemelk, boter en vla.

Koeienboerderij de Regte Heijden in Riel kreeg de agropluim van gedeputeerde Yves de Boer. Wim en Harriëtte van Roessel in Riel houden hun 125 melkkoeien in een ‘familiekudde’. Wim en Harriette werken agro-ecologisch en hebben als bedrijfsfilosofie ‘het samenwerken met én leren van de natuur’